BIDANG 3 : FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TUMBESARAN DAN PENGELUARAN TERNAKAN.
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar dapat :
- Memahami faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan.
- Memperolehi pengetahuan dan kefahaman dalam amalan pengeluaran ternakan.
- Menjalankan kajian untuk memperkukuhkan pemerolehan pengetahuan dalam bidang pengeluaran ternakan
- menyelesaikan masalah dalam pengurusan ternakan.
- Menghargai kepentingan industri ternakan terhadap pengeluaran ternakan.
- Menyedari kesan industri ternakan terhadap keseimbangan alam sekitar
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran |
1 5/1-9/1
2 12/1-16/1 | 3.1 Pengenalan
| Aras 1 Memerihalkan faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan
| Sumbangsaran Mempamer peta minda yang dibina pada transparensi dan meminta pelajar melengkapkan peta minda yang dipamer
|
3.2 Iklim
| Aras 1 Menyatakan unsur iklim yang mempengaruhi tumbesaran ternakan :
|
Sumbangsaran Membincangkan ilustrasi berkaitan suhu, hujan/kelembapan dan cahaya | |
| Aras 1 :
Aras 2 :
|
| |
3 19/1-21/1
4 26/1-30/1
5 2/2-6/2
6 9/2-13/2
|
| Aras 1 : Menyatakan kepentingan permakanan:
Menyatakan jenis dan fungsi nutrien:
Aras 2 : Menerangkan kepentingan pemakanan
Menerangkan fungsi nutrien |
|
| Aras 1 : Mengenalpasti struktur pencernaan ruminan dan bukan ruminan.
Aras 2 : Menerangkan fungsi organ pencernaan ruminan dan bukan ruminan. Melakukan bedah siasat ke atas ayam/puyuh dan melakar sistem pencernaan
Aras 3 : Membandingbeza sistem pencernaan lembu/kambing dengan sistem pencernaan ayam/puyuh. |
Amali bedah siasat Manual Amali No.11 | |
| Aras 1 Mentakrifkan :
Mengenalpasti jenis bahan makanan ternakan:
Aras 2 Membandingkan kelebihan dan kekurangan foraj dengan konsentrat
|
Mengumpul dan mengenal pasti beberapa sampel foraj dan konsentrat
Membandingkan kandungan nutrien dalam beberapa jenis foraj dan konsentrat.
Kerja kumpulan: Membuat rujukan mengenai rumput baik pilih
Menyaksikan gambar/slaid/video
| |
| Aras 1 Menyatakan pengertian catuan makanan seimbang
Aras 2 Menerangkan konsep Nisbah Penukaran Makanan (NPM) Menghitung NPM | Mengkaji maklumat kandungan nutrien pada label pembungkus makanan ternakan dan melakar carta pai bagi menunjukkan komposisi peratus kandungan kelas makanan Meneliti dan membincangkan jadual NPM Latihan pengiraan | |
7 16/2-20/2
8 23/2-27/2
|
| Aras 1
|
Sumbangsaran
|
|
Aras 1
Aras 2 :
|
Menyaksikan slaid/gambar ternakan yang sihat dan yang berpenyakit
Memerhati spesimen/gambar/slaid parasit luaran dan parasit dalaman
Melengkapkan pengurusan grafik
Ceramah
Menjalankan penyahjanhkitan keatas peralatan dan perumahan ternakan
Tunjukcara merawat penyakit
Melengkapkan jadual pemvaksinan ayam
Spesimen bahan rawatan dan pencegahan penyakit
|
9 1/3-5/3
|
|
Aras 1
Aras 2
|
Sumbangsaran
Meneliti jadual perbandingan ciri baka yang berlainan
Menyaksikan video / slaid / gambar mengenai perbandingan ciri baka yang berlainan.
Melengkapkan pengurusan grafik |
10 8/3-12/3 |
|
Aras 1
Aras 2
|
Menyaksikan slaid / model / gambarajah yang menunjukkan sistem pembiakan ruminan.
Melakar dan melabel
Menyaksikan video / slaid untuk mengenal pasti tanda biang.
Transparensi bermaklumat
Melengkapkan pengurusan grafik
Tunjukcara
Lawatan |
BIDANG 4 : PERLADANGAN SEBAGAI SUATU PERNIAGAAN
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar akan dapat :
- Memperoleh pengetahuan dan kemahiran asas dalam pengurusan ladang.
- Mengaplikasi prinsip pengurusan ladang dalam amalan penanaman dan penternakan.
- Menjayakan suatu bidang usaha secara terancang dan teratur.
- menyelesaikan masalah dalam pengurusan ladang
- menghargai perladangan sebagai satu prospek perniagaan.
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran |
11 22/3-26/3
12 29/3-2/4
13 5/4-9/4 |
| Aras 1 : Menyatakan pengertian perladangan sebagai suatu perniagaan. Menyenaraikan mengikut urutan langkah-langkah dalam prinsip pengurusan ladang
Aras 2 : Menerangkan langkah-langkah dalam prinsip pengurusan ladang. |
Sumbangsaran mengenai ladang komersil
Perbincangan kumpulan kecil
Membincangkan carta aliran pengurusan |
|
Aras 1 :
Aras 2 :
Aras 3 :
|
Gerak kerja kumpulan Mendapatkan maklumat harga pasaran hasil pertanian, harga input ladang dan kadar upah.
Latihan menghitung :
Membincangkan contoh belanjawan dua bidang usaha dan membandingkan nilai pulangan setiap ringgit yang dilaburkan. Menyediakan sekurang-kurangnya dua bidang usaha tanaman atau ternakan yang boleh dijalankan di sekolah. Memilih satu bidang usaha berdasarkan belanjawan yang telah disediakan. | |
14 12/4-16/4 | b. Rancangan operasi ladang
|
Aras 1 :
Aras 2 :
Aras 3 :
|
Membincangkan pelan susun atur ladang.
Merancang satu bidang usaha secara berasingan.
Membentangkan rancangan operasi ladang secara berkumpulan.
|
15 19/4-23/4
16 26/4-30/4
| 4.3 Pelaksanaan Operasi Ladang
| Aras 1 : Menyatakan sumber pengeluaran yang diperlukan.
Menerangkan bagaimana sumber pengeluaran diperoleh.
Mengenal pasti rekod fizikal dan rekod kewangan.
Menyenaraikan mengikut urutan aktiviti pemasaran hasil :
Aras 2 :
|
Mendapatkan sumber pengetahuan untuk melaksanakan bidang usaha. Melaksanakan satu bidang usaha yang telah dirancang. Ceramah.
Merujuk format kertas kerja permohonan pinjaman bank.
Membincangkan elemen dalam rekod fizikal dan rekod kewangan
Menyediakan peta minda aktiviti pemasaran
Membina carta aliran proses aktiviti pemasaran hasil
Lawatan ke ladang berhampiran
Mengumpul maklumat dari media cetak dan elektronik
Perbincangan dalam kumpulan
Melengkapkan pengurusan grafik
Melengkapkan rekod fizikal dan rekod kewangan
Menulis esei pemasaran satu contoh hasil pertanian setempat |
17 3/5-7/5 | Ulangkaji | ||
18 10/5-14/5 | Peperiksaan Pertengahan Tahun | ||
19 17/5-21/5 | Peperiksaan Pertengahan Tahun | ||
20 24/5-28/5 | Ulangkaji | ||
21 14/6-18/6
22 21/6-25/6 |
| Aras 3 :
|
|
BIDANG 5 : TEKNOLOGI DALAM PERTANIAN
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar akan dapat :
- Memperoleh pengetahuan dan kemahiran mengenai mekanisasi, teknologi maklumat dan perhubungan, bioteknologi serta pertanian persekitaran terkawal dalam pertanian.
- Mengaplikasikan pengetahuan tentang mekanisasi, teknologi maklumat dan perhubungan, bioteknologi serta pertanian persekitaran terkawal dalam pertanian.
- Menyelesaikan masalah dengan menggunakan teknologi dalam sektor pertanian.
- Menyedari dan menghargai kepentingan mekanisasi, teknologi maklumat dan perhubungan, bioteknologi serta pertanian persekitaran terkawal dalam pertanian.
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran | |
23 28/6-2/7
24 5/7-9/7 |
| Aras 1 :
Aras 2 :
|
Sumbangsaran
Temubual
Menyaksikan pameran contoh mekanisasi ladang di sudut P & P
Perbincangan kumpulan
Lawatan
Slaid/video/foto/keratan akhbar/katalog
Menggunakan mekanisasi yang sesuai untuk menjalankan satu aktiviti pertanian seperti traktor dua roda
Menggunakan pengurusan grafik
Menggunakan mekanisasi yang sesuai untuk menjalankan satu aktiviti penternakan.
Mereka bentuk dan memasang sistem pengairan titisan dan percikan
Manual Amali No.12 Manual Amali No.13 | |
25 12/7-16/7
26 19/7-23/7 |
|
Aras 1 :
Aras 2 :
|
Sumbangsaran
`Hands-on' komputer di makmal
Menggunakan perisian yang sesuai dalam mereka bentuk pelan susun atur dan landskap
Mendapatkan maklumat berkaitan tugasan dari internet Manual Amali No.17 Manual Amali No.18 | |
27 26/7-30/7
28 2/8-6/8 |
|
Aras 1 :
Aras 2 :
|
Mengumpul maklumat
Membuat buku skrap
Membincangkan kepentingan bioteknologi
Menjalankan projek membuat kompos dan tapai secara berkumpulan Manual Amali No.14 Manual Amali No.15
Projek tambahan berkumpulan
| |
29 9/8-13/8
30 16/8-20/8
|
Nota: Pertanian persekitaran terkawal meliputi bidang tanaman dan ternakan. |
Aras 1 :
Aras 2 :
Aras 3 :
|
Sumbangsaran
Mempamerkan contoh struktur pertanian terkawal melalui gambar, model dan video
Lawatan
Mengumpul maklumat
Mereka bentuk dan membina struktur binaan pertanian terkawal yang mudah
Slaid/video
Melengkapkan pengurusan grafik
Menanam satu jenis tanaman menggunakan kaedah hidroponik Manual Amali No.16
Mereka bentuk dan membina kolam ikan sebagai unsur landskap
Menternak ikan air tawar | |
31 30/8-3/9 | Ulangkaji | |||
32 6/9-10/9 | Ulangkaji | |||
33 13/9-17/9 | Peperiksaan Percubaan SPM | |||
34 20/9-24/9 | Peperiksaan Percubaan SPM | |||
35 27/9-1/10 | Peperiksaan Percubaan SPM | |||
36 4/10-8/10 | Ulangkaji Bidang 1 & 2 | |||
37 11/10-15/10 | Ulangkaji Bidang 2 | |||
38 18/10-22/10 | Ulangkaji Bidang 3 | |||
39 25/10-29/10 | Ulangkaji Bidang 4 | |||
40 1/11-5/11 | Ulangkaji Bidang 5 | |||
41 8/11-10/11 | Peperiksaan SPM |
Nota :
Perlaksanaan rancangan pelajaran ini tertakluk kepada pindaan yang disebabkan oleh faktor berikut :
- Arahan supaya guru menghadiri mesyuarat / perjumpaan dengan pihak tertentu seperti Pengetua, PPD, JPN, Lembaga Peperiksaan dan Bahagian-bahagian di Kementerian Pendidikan Malaysia.
- Perjumpaan dengan ibu bapa/penjaga dalam urusan pendidikan.
- Acara-acara rasmi sekolah seperti Kejohanan Olahraga Tahunan, Hari Kokurikulum, Hari Kecemerlangan, sambutan bulan kemerdekaan dan sebagainya (termasuklah persiapan yang berkaitan dengannya).
- Cuti sakit dan lain-lain cuti.
- Menerima lawatan daripada pihak PPD / JPN / PPK / JNS dan lain-lain.
- Cuaca yang tidak sesuai seperti hujan lebat diawal pagi sehingga menyebabkan sebahagian besar murid tidak hadir ke sekolah.
- `Spot check` atau Latihan Kebakaran (fire drill) yang diadakan oleh pihak sekolah pada masa pengajaran dan pembelajaran.
- Program khas seperti Gerak Gempur mata pelajaran atau yang seumpama dengannya anjuran sekolah/PPD/JPN yang dilaksanakan dalam masa pengajaran dan pembelajaran.
- Perjumpaan pihak Bimbingan dan Kaunseling dengan semua atau sebahagian besar pelajar kelas tersebut dalam masa pengajaran dan pembelajaran.
- Lain-lain sebab yang di luar kawalan atau bidang kuasa guru mata pelajaran.
No comments:
Post a Comment