Sunday, February 1, 2009

RancanganTahunan Sains Pertanian Ting4 2009 (2)

BIDANG 1: PERTANIAN DI MALAYSIA

OBJEKTIF BIDANG :


 

Pelajar dapat :

  1. Memperolehi pengetahuan dan kefahaman tentang kepentingan pertanian kepada negara.
  2. Memperolehi pengetahuan dan kefahaman tentang institusi dalam pembangunan pertanian.
  3. Memahami dan peka terhadap trend, permasalahan dan isu dalam pertanian.
  4. Menghargai sumbangan pertanian kepada negara.


 

Minggu / Tarikh 

Bidang Pembelajaran 

Hasil Pembelajaran 

Cadangan Aktiviti Pembelajaran 

1

5/1 -9/1 

Minggu Orientasi Tingkatan 4


 

 


 


 


 

2

12/1-16/1


 


 


 


 


 


 


 


 

3

19/1-21/1 

  1. Kepentingan Pertanian di Malaysia

         

Aras 1

Menyatakan kepentingan pertanian kepada negara:

  • Pengeluaran bahan makanan.
  • Pengeluaran bahan mentah
  • Pendapatan eksport
  • Peluang pekerjaan


 

Aras 2

Menghuraikan kepentingan pertanian kepada negara.


 

Mendapat dan menghuraikan maklumat yang telah dikumpul daripada media.


 


 

Sumbangsaran 

  1. Tanaman dan Ternakan di Malaysia

         

Aras 1 :

Memerihalkan taburan tanaman dan ternakan yang utama.

Menyatakan faktor yang mempengaruhi taburan tanaman dan ternakan yang utama.

  • Iklim
  • Perkembangan sejarah
  • Ekonomi
  • Dasar kerajaan


 

Aras 2 :

Menghubungkait faktor-faktor iklim, perkembangan sejarah, ekonomi dan dasar kerajaan dengan taburan tanaman dan ternakan utama 


 

Menandakan taburan tanaman dan ternakan pada peta Malaysia

Membuat tinjauan dan menyediakan laporan yang berkaitan dengan taburan tanaman dan ternakan yang utama di kawasan setempat. 


 


 

4

26/1-30/1


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

5

9/2-13/2

  1. Trend Pertanian di Malaysia

         

Aras 1 :

Menyatakan trend pertanian di Malaysia :

  • Mempelbagaikan tanaman dan ternakan
  • Pertanian berorientasikan eksport dan komersil
  • Hubungkait pertanian dengan pelancongan
  • Hubungkait dengan landskap
  • Ladang kontrak
  • Penggabungan ladang kecil
  • Perhutani

Aras 2 :

Menjelaskan trend pertanian di Malaysia


 

Mengumpul maklumat


 

Menyediakan laporan berkumpulan (Satu trend bagi setiap kumpulan )

Pembentangan kumpulan. 

  1. Isu pertanian di Malaysia

         

Aras 1 :

Menyatakan isu pertanian di Malaysia :

  • Produktiviti
  • Ketidak stabilan harga
  • Penyebaran dan pengamalan teknologi baru
  • Pendidikan dan latihan
  • Penghijrahan penduduk
  • Pencemaran alam sekitar
  • Kekurangan buruh

Aras 2 :

Menjelaskan isu pertanian di Malaysia

Aras 3 :

Mencadangkan cara-cara mengatasi masalah berkaitan isu pertanian di Malaysia.


 

Ceramah


 

Mengumpul maklumat


 

Perbahasan / forum 


 


 

6

16/2-20/2


 


 

  1. Peranan Institusi Dalam Pembangunan Pertanian

         

Aras 1 :

Menyatakan peranan institusi kerajaan dan swasta dalam pembangunan pertanian:

  • Penyeliaan
  • Bantuan kewangan
  • Pemasaran
  • Menyediakan infrastruktur
  • Khidmat nasihat dan latihan
  • Penyelidikan dan pembangunan

Aras 2 :

Menghuraikan peranan institusi kerajaan dan swasta dalam pembangunan pertanian. 


 

Mengumpul risalah institusi pertanian pertanian


 

Menjalankan kajian kes mengenai satu institusi pertanian tempatan.


 

Lawatan


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 


 


 

BIDANG 2 : FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN

HASIL TUMBUHAN


 

OBJEKTIF BIDANG :


 

Pelajar akan dapat :


 

  1. Memahami faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan penghasilan tanaman tumbuhan.
  2. Menerangkan pengubahsuaian faktor untuk mendapatkan pertumbuhan serta penghasilan yang lebih baik.
  3. Mengaplikasikan prinsip saintifik dalam amalan pengeluaran tanaman.
  4. Menyelesaikan masalah mudah dalam pengurusan tanaman.
  5. Memperoleh kemahiran semasa menjalankan eksperimen dan amali.
  6. Menyedari dan menghargai kepentingan hidupan serta keseimbangan alam sekitar dalam aktiviti penanaman.


 

Minggu / Tarikh 

Bidang Pembelajaran 

Hasil Pembelajaran 

Cadangan Aktiviti Pembelajaran 


 


 


 

7

23/2-27/2


 


 


 


 

  1. Pengenalan

Aras 1 :

Menyatakan faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertumbuhan:

  • Iklim
  • Tanah
  • Biosis
  • Genetik
  • Pengawalatur pertumbuhan

Aras 2 :

Menjelaskan faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan.


 

Sumbangsaran


 

Soalan - penyoalan 

  1. Iklim


     


     


 

Aras 1 :

Mengenalpasti unsur iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan


 


 

Sumbangsaran 


 


 

8

1/3-5/3


 


 


 


 


 


 

  1. Cahaya


     


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Aras 1 :

Menamakan proses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan:

  • Fotosintesis
  • Kefotokalaan


 

Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis


 

Menyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhan:

  • Keluasan permukaan daun
  • Susunan daun
  • Topografi
  • Naungan


 

Menyenaraikan kaedah-kaedah yang digunakan bagi penerimaan cahaya yang optimum:

  • Memilih tapak
  • Menanam pada jarak yang sesuai.
  • Menyediakan sokongan
  • Mengawal rumpai
  • Membekalkan cahaya buatan/tiruan.
  • Menanam tanaman selingan
  • Mencantas.


 

Aras 2:

Menghuraikan proses fotosintesis dan kefotokalaan.


 

Menginterprestasi pemerhatian eksperimen menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis


 

Menghuraikan factor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhan.


 

Menghuraikan kaedah-kaedah yang digunakan bagi penerimaan cahaya yang optimum.


 

Aras 3:

Menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis dan kefotokalaan.


 

Membuat inferens eksperimen menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis.


 


 

Slaid/gambar


 

Membuat pemerhatian ke atas pokok bunga hiasan yang menerima tempoh cahaya yang berbeza (cth: Kek Hwa)


 

Amali : Menguji kehadiran kanji dalam daun hijau.

Manual Amali No.1


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 

Membuat pemerhatian dan catatan terhadap tumbuh-tumbuhan di kawasan sekolah.


 

Penjagaan tanaman di kawasan sekolah.


 


 


 

9

1/3-5/3

  1. Suhu

        

Aras 1:

Menjelaskan bagaimana suhu memberi kesan terhadap:

  • percambahan
  • transpirasi
  • kualiti hasil tumbuhan
  • fizikal tumbuhan


 

Menyatakan kaedah yang digunakan untuk mendapatkan suhu yang sesuai:

  • memilih tapak
  • menyediakan naungan
  • menyediakan sungkupan


 

Membuat rujukan eksperimen keperluan percambahan biji benih dalam mata pelajaran Sains Tingkatan 1 – 3.


 


 


 

Lawatan


 

Membuat naungan / sungkupan kepada tanaman yang sedia ada di sekolah.


 

Tunjukcara / foto/ slaid 


 


 


 

10

8/3-12/3


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

11

22/3-26/3


 


 


 


 


 

  1. Hujan

             

Aras 1:

Menjelaskan bagaimana air memberi kesan terhadap:

  • Fotosintesis
  • Penyerapan dan translokasi nutrien
  • Transpirasi
  • Kesegahan sel


 

Menyatakan kaedah untuk mendapatkan bekalan air yang optimum :

  • Pengairan
  • Penyaliran
  • Penjadualan masa menanam

Aras 2:

Menerangkan bagaimana air memberi kesan terhadap :

  • Fotosintesis
  • Penyerapan dan translokasi nutrien
  • Transpirasi
  • Kesegahan sel


 

Menghuraikan kaedah untuk mendapatkan bekalan air yang optimum. 


 

Eksperimen makmal untuk menunjukkan kesan air terhadap kesegahan sel.


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 

Sumbangsaran


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Manual Amali No.2

  1. Angin


     

         

Aras 1:

Menjelaskan bagaimana angin memberi kesan terhadap:

  • Transpirasi
  • Pendebungaan
  • Penyebaran penyakit dan perosak
  • Fizikal tumbuhan


 

Menyenaraikan amalan-amalan yang digunakan untuk mengelakkan daripada cedera ribut:

  • Mengadakan pengadang angin
  • Memilih tapak
  • Menyediakan sokongan
  • Menanam pada jarak yang sesuai


 

Aras 2:

Menjelaskan amalan yang digunakan untuk mengelakkan daripada cedera ribut:


 

Foto / Slaid


 

Simulasi 


 


 

12

29/3-2/4


 


 


 


 


 


 


 


 

2.3    Tanah


 

  1. Pengenalan


     


     


     


     


     

  2. Kepentingan tanah


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Aras 1:

Mentakrifkan tanah


 

Mengenalpasti lapisan-lapisan profil tanah lazim.


 

Menyatakan kepentingan tanah:

  • Sokongan mekanik
  • Bekalan nutrien
  • Bekalan oksigen dan air


 

Aras 2:

Melakar dan melabel lapisan-lapisan profil tanah lazim


 

Membincangkan kepentingan tanah. 


 


 


 

Foto / slaid


 

Perbincangan dalam kumpulan


 


 


 


 

13

5/4-9/4


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Komponen tanah


     


     


     


     


     


     


 

Aras 1:

Menyatakan peratus komponen tanah:

  • Bahan mineral (45 %)
  • Bahan organik (5 %)
  • Udara (25 %)
  • Air (25 %)


 

Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan butir pepejal tanah secara mendapan


 

Aras 2:

Membincangkan komponen tanah dan kepentingannya.


 

Menginterpretasi data dan pemerhatian eksperimen untuk menunjukkan butir pepejal tanah secara mendapan


 


 


 

Melakar carta pai menunjukkan peratus komponen tanah


 


 


 

Menjalankan eksperimen secara berkumpulan untuk menunjukkan butir pepejal tanah 

  1. Sifat fizikal tanah
    1. Warna


     

    1. Tekstur


     

    1. Struktur


     

Aras 1 :

Menyatakan kepentingan warna tanah


 

Mentakrifkan tekstur tanah


 

Mentakrifkan struktur tanah


 

Aras 2 :

Menerangkan kepentingan tekstur tanah

Menerangkan kepentingan struktur tanah


 

Aras 3 :

Menentukan kelas tekstur tanah menggunakan :

  • Kaedah medan
  • Kaedah mendapan


 

Pemerhatian terhadap beberapa sampel tanah

Menentukan tekstur tanah dengan cara merasa dengan tangan

Menentukan tekstur tanah secara mendapan

Menjalankan eksperimen untuk membandingkan kadar pengaliran air dan keupayaan menyimpan air bagi tekstur tanah yang berlainan

Foto / rajah

Segi Tiga Tekstur Tanah

Manual Amali No.3


 


 


 


 

14

12/4-16/4


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Sifat kimia tanah

         


 

Aras 1 :

Mentakrifkan pH tanah


 

Menjelaskan bagaimana pH memberi kesan terhadap:

  • Ketersediaan nutrien
  • Aktiviti mikrob
  • Penyakit tumbuhan


 

Menyenaraikan faktor-faktor yang menyebabkan keasidan tanah:

  • Kandungan bahan induk
  • Larutresapan
  • Penggunaan baja kimia
  • Pereputan bahan organik
  • Penambahan asid karbonik dan asid nitrik
  • Respirasi akar dan organisma tanah


 

Menjalankan eksperimen menguji pH tanah menggunakan kaedah:

  • Meter pH
  • Larutan penunjuk


 

Sumbangsaran


 

Menginterpretasi carta ketersediaan nutrien tumbuhan


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Menjalankan eksperimen untuk menentukan pH tanah menggunakan meter pH dan larutan penunjuk

Manual Amali No.4

Manual Amali No.5


 


 

15

19/4-23/4


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Unsur perlu untuk pertumbuhan tumbuhan


 

Aras 1 :

Mentakrifkan pH unsur makro dan unsur mikro


 

Menyenaraikan unsur-unsur makro dan mikro untuk pertumbuhan tumbuhan


 

Menyatakan peranan unsur makro N, P dan K

Menyatakan gejala kekurangan unsur makro N, P dan K


 

Aras 2 :

Menghubungkait gejala kekurangan nutrien dengan unsur makro 


 

Sumbangsaran


 

Slaid/foto tanaman menunjukkan gejala kekurangan unsur makro


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 

Memadankan gejala kekurangan nutrien dengan unsur yang berkenaan 


 


 


 

16

26/4-30/4


 


 

17

3/5-7/5


 


 

18

10/5-14/5


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Amalan untuk membaiki keadaan tanah


 

Aras 1 :

Menyatakan cara membaiki keadaan tanah;

  • Pembajaan
  • Pengapuran
  • Pemugaran
  • Pencegahan dan pengawalan hakisan tanah


 

Menyatakan jenis baja dan menamakan contoh baja

  • Baja organik
  • Baja kimia


 

Mentakrifkankan baja lurus, baja lengkap, baja sebatian dan baja campuran.


 

Mentakrifkan gred baja.


 

Menghitung kuantiti nutrien dalam baja lurus.


 

Menyatakan cara membaja

  • Taburan
  • Alur
  • Poket
  • Semburan daun (foliar)


 

Menyatakan tujuan pengapuran


 

Menamakan bahan kapur

  • Batu kapur
  • Kapur tohor
  • Kapur mati


 

Menyatakan faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pengapuran:

  • Jenis tanaman
  • Jenis bahan kapur
  • Jenis tanah
  • Kandungan bahan organik

Menyatakan peringkat pemugaran dan tujuannya:

  • Pemugaran primer
  • Pemugaran sekunder

Mengenalpasti alat-alat pemugaran primer dan sekunder


 

Menyatakan jenis hakisan tanah oleh agen air :

  • Hakisan permukaan
  • Hakisan alur
  • Hakisan lurah


 

Menyatakan prinsip pencegahan dan pengawalan hakisan:

Melindungi permukaan tanah

Mengelakkan pengaliran air

Mengurangkan kelajuan larian air


 


 


 

Menyatakan kaedah pencegahan dan pengawalan hakisan tanah oleh air:

  • Menanam penutup bumi
  • Membuat teres
  • Menanam mengikut kontur
  • Membuat sungkupan
  • Menanam secara jalur
  • Membina sistem perparitan


 

Aras 2 :

Mentafsirkan gred baja sebatian


 

Menghitung kuantiti nutrien dalam baja sebatian


 

Menghitung kuantiti baja untuk membekalkan kuantiti nutrien yang diperlukan


 

Menghurai kaedah-kaedah membaja


 

Menghurai faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pengapuran

Menerangkan cara tindakan alat-alat pemugaran primer dan sekunder


 

Menghuraikan jenis-jenis hakisan tanah oleh agen air


 

Menerangkan kaedah-kaedah pencegahan dan pengawalan hakisan tanah oleh agen air.


 

Mengumpul dan melabel sampel baja kimia, baja organik dan bahan kapur


 

Tunjuk cara beberapa kaedah pembajaan.


 

Tunjukcara kaedah pengapuran


 

Foto / slaid


 

Peta minda

Aras 3 :

Menghitung kos baja bagi satu program pembajaan.


 

Amali &

Latihan 

19

10/5-14/5 

Peperiksaan Pertengahan Tahun 

20

17/5-21/5 

Peperiksaan Pertengahan Tahun 


 


 


 


 

21

14/6-18/6


 


 


 


 


 


 


 


 

22

21/6-25/6


 

  1. Biosis


 

  1. Jenis organisma


 


 

  1. Kepentingan ekonomi organisma


 


 

Aras 1 :

Memerhatikan jenis organisma:

  • Virus
  • Bakteria
  • Kulat
  • Nematod
  • Serangga
  • Rumpai


 

Mentakrikan:

  • Parasit
  • Saprofit
  • Patogen
  • Vektor


 

Menjelaskan kebaikan dan keburukan organisma


 

Aras 2 :

Menjelaskan tanda-tanda umum penyakit dan serangan perosak


 

Menerangkan jenis hubungan hidup:

  • Mikoriza
  • Simbiosis


 


 


 

Mengumpul maklumat


 

Slaid / foto / spesimen


 


 


 


 


 


 

23

28/6-2/7


 

  1. Pengawalan organisma


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Pengurusan perosak bersepadu


     


     


     

Aras 1 :

Menjelaskan kaedah mengawal organisma :

  • Kaedah fizikal
  • Kaedah kultur
  • Kaedah biologi
  • Kaedah kimia
  • Kaedah undang-undang

Pengurusan perosak bersepadu

Melakukan pengawalan organisma menggunakan kaedah kimia.


 

Aras 2 :

Mentafsirkan maklumat pada label racun kimia

Menerangkan cara tindakan racun kimia

  • Racun perut
  • Racun sentuh
  • Racun sistemik
  • Racun pewasap

Membandingbeza pengawalan organisma menggunakan kaedah kimia dengan kaedah biologi.

Menerangkan kaedah pengurusan perosak bersepadu.

Menerangkan konsep pengurusan perosak bersepadu.


 

Sumbangsaran


 

Mengumpul risalah


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 


 


 

Mengamalkan langkah-langkah keselamatan

Mematuhi arahan label racun kimia

Membancuh racun kimia

Menyembur racun kimia

(Nota : Semua aktiviti di bawah pengawasan guru)


 

Manual Amali No.6


 


 


 


 


 


 

24

5/7-9/7


 


 


 


 

  1. Genetik


 

  1. Ciri tumbuhan yang dikehendaki


 


 


 


 


 

Aras 1 :

Menyatakan ciri timbuhan yang dikehendaki:

  • Cepat mengeluarkan hasil
  • Hasil tinggi
  • Hasil berkualiti
  • Resistan terhadap penyakit dan perosak
  • Bernilai estetik


 

Aras 2 :

Menerangkan ciri-ciri tumbuhan yang dikehendaki


 


 


 

Sumbangsaran


 

Mengumpul risalah


 

Slaid / spesimen


 


 


 

25

12/7-16/7


 


 

  1. Kaedah menghasilkan varieti baru


     


     


     


 

Aras 1 :

Menjelaskan mengikut urutan langkah menghasilkan varieti baru :

  • Mengenal pasti baka berpotensi
  • Melakukan pemilihan
  • Melakukan pengacukan
  • Menguji generasi F1


 

Aras 2 :

Menerangkan mengikut urutan langkah-langkah menghasilkan varieti baru 


 


 

Melengkapkan pengurusan grafik


 

Spesimen varieti / slaid / foto


 


 


 


 

26

19/7-23/7


 


 

27

26/7-30/7


 


 


 


 


 


 

  1. Pembiakan


     


 

Aras 1 :

Menghuraikan kaedah membiak varieti baru:

Seks – biji benih

Aseks

  • Keratan
  • Tut
  • Cantuman
  • Organ penyimpanan
  • Pembahagian rumpun
  • Kultur tisu

Melakukan tut dan cantuman tunas


 

Aras 2 :

Membandingbeza pembiakan seks dengan pembiakan aseks.

Membandingbeza tut dengan cantuman


 


 

Slaid / foto / video / spesimen.


 

Tunjuk cara


 


 


 


 


 

Melakukan tut dan cantuman tunas pada pokok hiasan atau buah-buahan.

Manual Amali No.7

Manual Amali No.8

Manual Amali No.9


 


 


 

28

2/8-6/8


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

29

9/8-13/8


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  1. Pengawalatur Pertumbuhan


 

  1. Pengenalan


     


     

  2. Kesan pengawalatur pertumbuhan


 


 

Aras 1 :

Mentakrif pengawalatur pertumbuhan


 

Menyenaraikan 5 jenis pengawalatur dan kesan umum

  • Auksin
  • Giberelin
  • Sitokinin
  • Etilena
  • Perencat tumbuhan

Menjelaskan kesan pengawalatur pertumbuhan

  • Mempengaruhi pembungaan
  • Mempengaruhi kemasakan
  • Meningkatkan hasil
  • Mengawal pertumbuhan vegetatif


 

Melakukan eksperimen menunjukkan kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buah.


 

Aras 2 :

Menerangkan kesan-kesan pengawalatur pertumbuhan.


 

Menerangkan penggunaan pengawalatur pertumbuhan dalam:

  • Aruhan pembungaan
  • Pengurusan tapak semaian
  • Penghasilan tumbuhan rendah
  • Pengurangan kos pemangkasan


 


 


 

Spesimen


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Membandingkan proses kemasakan buah yang dirawat dengan tanpa rawatan.

Manual Amali No.10


 


 


 

BIDANG 3 : FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TUMBESARAN DAN PENGELUARAN TERNAKAN.


 

OBJEKTIF BIDANG :


 

Pelajar dapat :


 

  1. Memahami faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan.
  2. Memperolehi pengetahuan dan kefahaman dalam amalan pengeluaran ternakan.
  3. Menjalankan kajian untuk memperkukuhkan pemerolehan pengetahuan dalam bidang pengeluaran ternakan
  4. menyelesaikan masalah dalam pengurusan ternakan.
  5. Menghargai kepentingan industri ternakan terhadap pengeluaran ternakan.
  6. Menyedari kesan industri ternakan terhadap keseimbangan alam sekitar


 

Minggu / Tarikh 

Bidang Pembelajaran 

Hasil Pembelajaran 

Cadangan Aktiviti Pembelajaran 


 

30

18/8-20/8


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

31

30/8-3/9


 


 


 


 


 


 

3.1 Pengenalan


 

Aras 1

Memerihalkan faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan

  • Iklim
  • Nutrisi
  • Kesihatan
  • Genetik

Sumbangsaran

Mempamer peta minda yang dibina pada transparensi dan meminta pelajar melengkapkan peta minda yang dipamer


 

3.2 Iklim

  1. Unsur iklim

Aras 1

Menyatakan unsur iklim yang mempengaruhi tumbesaran ternakan :

  • Suhu
  • Hujan/kelembapan
  • Cahaya


 

Sumbangsaran

Membincangkan ilustrasi berkaitan suhu, hujan/kelembapan dan cahaya 

  1. Kesan iklim ke atas pengeluaran ternakan

Aras 1 :

  • Mentakrifkan himpitan iklim
  • Menyatakan kesan himpitan iklim secara langsung ke atas pengeluaran ternakan :
  • perlakuan semasa meragut
  • pengambilan makanan
  • pengeluaran hasil
  • pembiakan
  • Menyatakan kesan iklim secara tidak langsung ke atas pengeluaran ternakan :
  • penghasilan bahan makanan ternakan
  • serangan parasit dan penyakit
  • pengendalian dan penyimpanan hasil ternakan
  • Menyatakan cara mengurangkan kesan himpitan iklim:
  • mengadakan perumahan yang sempurna
  • menanam pokok naungan
  • mengamalkan ragutan waktu malam
  • memilih baka yang toleran terhadap haba
  • memberi makanan bernutrien tinggi

Aras 2 :

  • Menerangkan kesan himpitan iklim secara langsung ke atas pengeluaran ternakan
  • Menerangkan kesan himpitan iklim secara tidak langsung ke atas pengeluaran ternakan


 


 


 

  • Memerhati, merekod dan membincangkan kesan himpitan iklim ke atas ternakan.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

  • Projek Kumpulan : Mereka bentuk sistem perumahan ternakan yang sempurna.


 


 


 


 


 

  • Pembentangan hasil projek mengikut kumpulan


 

32

6/9-10/9


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

33

13/9-17/9


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

34

20/9-24/9


 


 


 


 


 

35

27/9-1/10


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

36

4/10-8/10 

  1. Permakanan
    1. Kepentingan permakanan


       


       


       

    2. Kelas Makanan

Aras 1 :

Menyatakan kepentingan permakanan:

  • Mengekalkan kesihatan
  • Memenuhi keperluan pertumbuhan
  • Memenuhi keperluan pengeluaran dan pembiakan

Menyatakan jenis dan fungsi nutrien:

  • Karbohidrat
  • Protein
  • Lemak
  • Mineral
  • Vitamin
  • Air

Aras 2 :

Menerangkan kepentingan pemakanan

Menerangkan fungsi nutrien 

  • Sumbangsaran


 

  • Mempamerkan sampel makanan ternakan yang berlabel lengkap komposisi kelas makanannya


 

  • Membuat peta minda


 

  • Melengkapkan pengurusan grafik
  1. Sistem Pencernaan


     


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Aras 1 :

Mengenalpasti struktur pencernaan ruminan dan bukan ruminan.


 

Aras 2 :

Menerangkan fungsi organ pencernaan ruminan dan bukan ruminan.

Melakukan bedah siasat ke atas ayam/puyuh dan melakar sistem pencernaan


 

Aras 3 :

Membandingbeza sistem pencernaan lembu/kambing dengan sistem pencernaan ayam/puyuh.


 


 


 


 


 

Amali bedah siasat

Manual Amali No.11 

  1. Bahan makanan ternakan


     


 


 


 


 


 


 


 

Aras 1

Mentakrifkan :

  • Foraj
  • Foder
  • Pastura
  • Konsentrat

Mengenalpasti jenis bahan makanan ternakan:

  • Foraj
  • Konsentrat


 

Aras 2

Membandingkan kelebihan dan kekurangan foraj dengan konsentrat

  • Menerangkan ciri rumput baik pilih:
  • Pengeluaran hasil yang tinggi
  • Cepat tindakbalas terhadap baja nitrogen
  • Jenis saka
  • Ketahanan tinggi
  • Kecernaan yang baik
  • Nilai nutrien yang tinggi
  • Kadar tumbesaran dan pertumbuhan semula cepat
  • Kadar daun kepada batang tinggi
  • Digemari ternakan


 

Mengumpul dan mengenal pasti beberapa sampel foraj dan konsentrat


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Membandingkan kandungan nutrien dalam beberapa jenis foraj dan konsentrat.


 

Kerja kumpulan:

Membuat rujukan mengenai rumput baik pilih


 

Menyaksikan gambar/slaid/video


 


 


 

  1. Catuan Makanan Ternakan


     


 

Aras 1

Menyatakan pengertian catuan makanan seimbang


 

Aras 2

Menerangkan konsep Nisbah Penukaran Makanan (NPM)

Menghitung NPM

Mengkaji maklumat kandungan nutrien pada label pembungkus makanan ternakan dan melakar carta pai bagi menunjukkan komposisi peratus kandungan kelas makanan

Meneliti dan membincangkan jadual NPM

Latihan pengiraan 

37

11/10-15/10 

Ulangkaji 

38

18/10-22/10 

Peperiksaan Akhir Tahun

39

25/10-29/10 

Peperiksaan Akhir Tahun 

40

1/11-5/11 

Peperiksaan Akhir Tahun 

41

8/11-10/11 

Ulangkaji 

No comments:

Post a Comment