BIDANG 1: PERTANIAN DI MALAYSIA
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar dapat :
- Memperolehi pengetahuan dan kefahaman tentang kepentingan pertanian kepada negara.
- Memperolehi pengetahuan dan kefahaman tentang institusi dalam pembangunan pertanian.
- Memahami dan peka terhadap trend, permasalahan dan isu dalam pertanian.
- Menghargai sumbangan pertanian kepada negara.
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran |
1 5/1 -9/1 | Minggu Orientasi Tingkatan 4 |
| |
2 12/1-16/1
3 19/1-21/1 |
| Aras 1 Menyatakan kepentingan pertanian kepada negara:
Aras 2 Menghuraikan kepentingan pertanian kepada negara. |
Mendapat dan menghuraikan maklumat yang telah dikumpul daripada media.
Sumbangsaran |
| Aras 1 : Memerihalkan taburan tanaman dan ternakan yang utama. Menyatakan faktor yang mempengaruhi taburan tanaman dan ternakan yang utama.
Aras 2 : Menghubungkait faktor-faktor iklim, perkembangan sejarah, ekonomi dan dasar kerajaan dengan taburan tanaman dan ternakan utama |
Menandakan taburan tanaman dan ternakan pada peta Malaysia Membuat tinjauan dan menyediakan laporan yang berkaitan dengan taburan tanaman dan ternakan yang utama di kawasan setempat. | |
4 26/1-30/1
5 9/2-13/2 |
| Aras 1 : Menyatakan trend pertanian di Malaysia :
Aras 2 : Menjelaskan trend pertanian di Malaysia |
Mengumpul maklumat
Menyediakan laporan berkumpulan (Satu trend bagi setiap kumpulan ) Pembentangan kumpulan. |
| Aras 1 : Menyatakan isu pertanian di Malaysia :
Aras 2 : Menjelaskan isu pertanian di Malaysia Aras 3 : Mencadangkan cara-cara mengatasi masalah berkaitan isu pertanian di Malaysia. |
Ceramah
Mengumpul maklumat
Perbahasan / forum | |
6 16/2-20/2
|
| Aras 1 : Menyatakan peranan institusi kerajaan dan swasta dalam pembangunan pertanian:
Aras 2 : Menghuraikan peranan institusi kerajaan dan swasta dalam pembangunan pertanian. |
Mengumpul risalah institusi pertanian pertanian
Menjalankan kajian kes mengenai satu institusi pertanian tempatan.
Lawatan
Melengkapkan pengurusan grafik |
BIDANG 2 : FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN
HASIL TUMBUHAN
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar akan dapat :
- Memahami faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan penghasilan tanaman tumbuhan.
- Menerangkan pengubahsuaian faktor untuk mendapatkan pertumbuhan serta penghasilan yang lebih baik.
- Mengaplikasikan prinsip saintifik dalam amalan pengeluaran tanaman.
- Menyelesaikan masalah mudah dalam pengurusan tanaman.
- Memperoleh kemahiran semasa menjalankan eksperimen dan amali.
- Menyedari dan menghargai kepentingan hidupan serta keseimbangan alam sekitar dalam aktiviti penanaman.
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran |
7 23/2-27/2
|
| Aras 1 : Menyatakan faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil pertumbuhan:
Aras 2 : Menjelaskan faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan. |
Sumbangsaran
Soalan - penyoalan |
|
Aras 1 : Mengenalpasti unsur iklim yang mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tumbuhan |
Sumbangsaran | |
8 1/3-5/3
|
|
Aras 1 : Menamakan proses yang dipengaruhi cahaya yang memberi kesan terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan:
Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis
Menyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhan:
Menyenaraikan kaedah-kaedah yang digunakan bagi penerimaan cahaya yang optimum:
Aras 2: Menghuraikan proses fotosintesis dan kefotokalaan.
Menginterprestasi pemerhatian eksperimen menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis
Menghuraikan factor-faktor yang mempengaruhi penerimaan cahaya oleh tumbuhan.
Menghuraikan kaedah-kaedah yang digunakan bagi penerimaan cahaya yang optimum.
Aras 3: Menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi fotosintesis dan kefotokalaan.
Membuat inferens eksperimen menunjukkan cahaya diperlukan untuk fotosintesis. |
Slaid/gambar
Membuat pemerhatian ke atas pokok bunga hiasan yang menerima tempoh cahaya yang berbeza (cth: Kek Hwa)
Amali : Menguji kehadiran kanji dalam daun hijau. Manual Amali No.1
Melengkapkan pengurusan grafik
Membuat pemerhatian dan catatan terhadap tumbuh-tumbuhan di kawasan sekolah.
Penjagaan tanaman di kawasan sekolah.
|
9 1/3-5/3 |
| Aras 1: Menjelaskan bagaimana suhu memberi kesan terhadap:
Menyatakan kaedah yang digunakan untuk mendapatkan suhu yang sesuai:
|
Membuat rujukan eksperimen keperluan percambahan biji benih dalam mata pelajaran Sains Tingkatan 1 – 3.
Lawatan
Membuat naungan / sungkupan kepada tanaman yang sedia ada di sekolah.
Tunjukcara / foto/ slaid |
10 8/3-12/3
11 22/3-26/3
|
| Aras 1: Menjelaskan bagaimana air memberi kesan terhadap:
Menyatakan kaedah untuk mendapatkan bekalan air yang optimum :
Aras 2: Menerangkan bagaimana air memberi kesan terhadap :
Menghuraikan kaedah untuk mendapatkan bekalan air yang optimum. |
Eksperimen makmal untuk menunjukkan kesan air terhadap kesegahan sel.
Melengkapkan pengurusan grafik
Sumbangsaran
Manual Amali No.2 |
| Aras 1: Menjelaskan bagaimana angin memberi kesan terhadap:
Menyenaraikan amalan-amalan yang digunakan untuk mengelakkan daripada cedera ribut:
Aras 2: Menjelaskan amalan yang digunakan untuk mengelakkan daripada cedera ribut: |
Foto / Slaid
Simulasi | |
12 29/3-2/4
|
2.3 Tanah
|
Aras 1: Mentakrifkan tanah
Mengenalpasti lapisan-lapisan profil tanah lazim.
Menyatakan kepentingan tanah:
Aras 2: Melakar dan melabel lapisan-lapisan profil tanah lazim
Membincangkan kepentingan tanah. |
Foto / slaid
Perbincangan dalam kumpulan
|
13 5/4-9/4
|
|
Aras 1: Menyatakan peratus komponen tanah:
Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan butir pepejal tanah secara mendapan
Aras 2: Membincangkan komponen tanah dan kepentingannya.
Menginterpretasi data dan pemerhatian eksperimen untuk menunjukkan butir pepejal tanah secara mendapan
|
Melakar carta pai menunjukkan peratus komponen tanah
Menjalankan eksperimen secara berkumpulan untuk menunjukkan butir pepejal tanah |
| Aras 1 : Menyatakan kepentingan warna tanah
Mentakrifkan tekstur tanah
Mentakrifkan struktur tanah
Aras 2 : Menerangkan kepentingan tekstur tanah Menerangkan kepentingan struktur tanah
Aras 3 : Menentukan kelas tekstur tanah menggunakan :
|
Pemerhatian terhadap beberapa sampel tanah Menentukan tekstur tanah dengan cara merasa dengan tangan Menentukan tekstur tanah secara mendapan Menjalankan eksperimen untuk membandingkan kadar pengaliran air dan keupayaan menyimpan air bagi tekstur tanah yang berlainan Foto / rajah Segi Tiga Tekstur Tanah Manual Amali No.3 | |
14 12/4-16/4
|
|
Aras 1 : Mentakrifkan pH tanah
Menjelaskan bagaimana pH memberi kesan terhadap:
Menyenaraikan faktor-faktor yang menyebabkan keasidan tanah:
Menjalankan eksperimen menguji pH tanah menggunakan kaedah:
|
Sumbangsaran
Menginterpretasi carta ketersediaan nutrien tumbuhan
Melengkapkan pengurusan grafik
Menjalankan eksperimen untuk menentukan pH tanah menggunakan meter pH dan larutan penunjuk Manual Amali No.4 Manual Amali No.5 |
15 19/4-23/4
|
| Aras 1 : Mentakrifkan pH unsur makro dan unsur mikro
Menyenaraikan unsur-unsur makro dan mikro untuk pertumbuhan tumbuhan
Menyatakan peranan unsur makro N, P dan K Menyatakan gejala kekurangan unsur makro N, P dan K
Aras 2 : Menghubungkait gejala kekurangan nutrien dengan unsur makro |
Sumbangsaran
Slaid/foto tanaman menunjukkan gejala kekurangan unsur makro
Melengkapkan pengurusan grafik
Memadankan gejala kekurangan nutrien dengan unsur yang berkenaan |
16 26/4-30/4
17 3/5-7/5
18 10/5-14/5
|
| Aras 1 : Menyatakan cara membaiki keadaan tanah;
Menyatakan jenis baja dan menamakan contoh baja
Mentakrifkankan baja lurus, baja lengkap, baja sebatian dan baja campuran.
Mentakrifkan gred baja.
Menghitung kuantiti nutrien dalam baja lurus.
Menyatakan cara membaja
Menyatakan tujuan pengapuran
Menamakan bahan kapur
Menyatakan faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pengapuran:
Menyatakan peringkat pemugaran dan tujuannya:
Mengenalpasti alat-alat pemugaran primer dan sekunder
Menyatakan jenis hakisan tanah oleh agen air :
Menyatakan prinsip pencegahan dan pengawalan hakisan: Melindungi permukaan tanah Mengelakkan pengaliran air Mengurangkan kelajuan larian air
Menyatakan kaedah pencegahan dan pengawalan hakisan tanah oleh air:
Aras 2 : Mentafsirkan gred baja sebatian
Menghitung kuantiti nutrien dalam baja sebatian
Menghitung kuantiti baja untuk membekalkan kuantiti nutrien yang diperlukan
Menghurai kaedah-kaedah membaja
Menghurai faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pengapuran Menerangkan cara tindakan alat-alat pemugaran primer dan sekunder
Menghuraikan jenis-jenis hakisan tanah oleh agen air
Menerangkan kaedah-kaedah pencegahan dan pengawalan hakisan tanah oleh agen air. |
Mengumpul dan melabel sampel baja kimia, baja organik dan bahan kapur
Tunjuk cara beberapa kaedah pembajaan.
Tunjukcara kaedah pengapuran
Foto / slaid
Peta minda |
Aras 3 : Menghitung kos baja bagi satu program pembajaan. |
Amali & Latihan | ||
19 10/5-14/5 | Peperiksaan Pertengahan Tahun | ||
20 17/5-21/5 | Peperiksaan Pertengahan Tahun | ||
21 14/6-18/6
22 21/6-25/6
|
|
Aras 1 : Memerhatikan jenis organisma:
Mentakrikan:
Menjelaskan kebaikan dan keburukan organisma
Aras 2 : Menjelaskan tanda-tanda umum penyakit dan serangan perosak
Menerangkan jenis hubungan hidup:
|
Mengumpul maklumat
Slaid / foto / spesimen
|
23 28/6-2/7
|
| Aras 1 : Menjelaskan kaedah mengawal organisma :
Pengurusan perosak bersepadu Melakukan pengawalan organisma menggunakan kaedah kimia.
Aras 2 : Mentafsirkan maklumat pada label racun kimia Menerangkan cara tindakan racun kimia
Membandingbeza pengawalan organisma menggunakan kaedah kimia dengan kaedah biologi. Menerangkan kaedah pengurusan perosak bersepadu. Menerangkan konsep pengurusan perosak bersepadu. |
Sumbangsaran
Mengumpul risalah
Melengkapkan pengurusan grafik
Mengamalkan langkah-langkah keselamatan Mematuhi arahan label racun kimia Membancuh racun kimia Menyembur racun kimia (Nota : Semua aktiviti di bawah pengawasan guru)
Manual Amali No.6
|
24 5/7-9/7
|
|
Aras 1 : Menyatakan ciri timbuhan yang dikehendaki:
Aras 2 : Menerangkan ciri-ciri tumbuhan yang dikehendaki |
Sumbangsaran
Mengumpul risalah
Slaid / spesimen
|
25 12/7-16/7
|
|
Aras 1 : Menjelaskan mengikut urutan langkah menghasilkan varieti baru :
Aras 2 : Menerangkan mengikut urutan langkah-langkah menghasilkan varieti baru |
Melengkapkan pengurusan grafik
Spesimen varieti / slaid / foto
|
26 19/7-23/7
27 26/7-30/7
|
|
Aras 1 : Menghuraikan kaedah membiak varieti baru: Seks – biji benih Aseks
Melakukan tut dan cantuman tunas
Aras 2 : Membandingbeza pembiakan seks dengan pembiakan aseks. Membandingbeza tut dengan cantuman |
Slaid / foto / video / spesimen.
Tunjuk cara
Melakukan tut dan cantuman tunas pada pokok hiasan atau buah-buahan. Manual Amali No.7 Manual Amali No.8 Manual Amali No.9 |
28 2/8-6/8
29 9/8-13/8
|
|
Aras 1 : Mentakrif pengawalatur pertumbuhan
Menyenaraikan 5 jenis pengawalatur dan kesan umum
Menjelaskan kesan pengawalatur pertumbuhan
Melakukan eksperimen menunjukkan kesan kalsium karbida ke atas proses kemasakan buah.
Aras 2 : Menerangkan kesan-kesan pengawalatur pertumbuhan.
Menerangkan penggunaan pengawalatur pertumbuhan dalam:
|
Spesimen
Membandingkan proses kemasakan buah yang dirawat dengan tanpa rawatan. Manual Amali No.10
|
BIDANG 3 : FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TUMBESARAN DAN PENGELUARAN TERNAKAN.
OBJEKTIF BIDANG :
Pelajar dapat :
- Memahami faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan.
- Memperolehi pengetahuan dan kefahaman dalam amalan pengeluaran ternakan.
- Menjalankan kajian untuk memperkukuhkan pemerolehan pengetahuan dalam bidang pengeluaran ternakan
- menyelesaikan masalah dalam pengurusan ternakan.
- Menghargai kepentingan industri ternakan terhadap pengeluaran ternakan.
- Menyedari kesan industri ternakan terhadap keseimbangan alam sekitar
Minggu / Tarikh | Bidang Pembelajaran | Hasil Pembelajaran | Cadangan Aktiviti Pembelajaran |
30 18/8-20/8
31 30/8-3/9
| 3.1 Pengenalan
| Aras 1 Memerihalkan faktor yang mempengaruhi tumbesaran dan pengeluaran ternakan
| Sumbangsaran Mempamer peta minda yang dibina pada transparensi dan meminta pelajar melengkapkan peta minda yang dipamer
|
3.2 Iklim
| Aras 1 Menyatakan unsur iklim yang mempengaruhi tumbesaran ternakan :
|
Sumbangsaran Membincangkan ilustrasi berkaitan suhu, hujan/kelembapan dan cahaya | |
| Aras 1 :
Aras 2 :
|
| |
32 6/9-10/9
33 13/9-17/9
34 20/9-24/9
35 27/9-1/10
36 4/10-8/10 |
| Aras 1 : Menyatakan kepentingan permakanan:
Menyatakan jenis dan fungsi nutrien:
Aras 2 : Menerangkan kepentingan pemakanan Menerangkan fungsi nutrien |
|
| Aras 1 : Mengenalpasti struktur pencernaan ruminan dan bukan ruminan.
Aras 2 : Menerangkan fungsi organ pencernaan ruminan dan bukan ruminan. Melakukan bedah siasat ke atas ayam/puyuh dan melakar sistem pencernaan
Aras 3 : Membandingbeza sistem pencernaan lembu/kambing dengan sistem pencernaan ayam/puyuh. |
Amali bedah siasat Manual Amali No.11 | |
| Aras 1 Mentakrifkan :
Mengenalpasti jenis bahan makanan ternakan:
Aras 2 Membandingkan kelebihan dan kekurangan foraj dengan konsentrat
|
Mengumpul dan mengenal pasti beberapa sampel foraj dan konsentrat
Membandingkan kandungan nutrien dalam beberapa jenis foraj dan konsentrat.
Kerja kumpulan: Membuat rujukan mengenai rumput baik pilih
Menyaksikan gambar/slaid/video
| |
| Aras 1 Menyatakan pengertian catuan makanan seimbang
Aras 2 Menerangkan konsep Nisbah Penukaran Makanan (NPM) Menghitung NPM | Mengkaji maklumat kandungan nutrien pada label pembungkus makanan ternakan dan melakar carta pai bagi menunjukkan komposisi peratus kandungan kelas makanan Meneliti dan membincangkan jadual NPM Latihan pengiraan | |
37 11/10-15/10 | Ulangkaji | ||
38 18/10-22/10 | Peperiksaan Akhir Tahun | ||
39 25/10-29/10 | Peperiksaan Akhir Tahun | ||
40 1/11-5/11 | Peperiksaan Akhir Tahun | ||
41 8/11-10/11 | Ulangkaji |
No comments:
Post a Comment